Rumbula skogen

Publicerad: 04/05 20:15

Just nu befinner vi oss i Marijampole i Litauen. Vi har en lång dag bakom oss. Vi har suttit omkring 8 timmar i buss.

Vägen ur ett fish-eye perspektiv        Foto: Valentina Tallqvist

Vi besökte även Rumbulaskogen i närheten av Riga. På platsen hade omkring 25 000 judar avrättats. Minnesmärket bestod av små stenar i form av en Davidsstjärna. Bland stenarna var det  placerat en stor menorah. På de små stenarna kring menorahn var det inristat namn på de som avlidit

Vid minnesmärket fanns det åtminstone 5 stycken massgravar. Massgraven på bilden är såpass stor att  hela massgraven inte ryms med (foto: Valentina Tallqvist).

För att hedra minnet av de avrättade fanns det ljus på massgravarna. Det var hemskt att stå vid massgravarna och föreställa sig att människor påriktigt stått där på precis samma ställe innan de gick döden till mötes.

Bilden visar vägen till minnesmärket Rumbula skogen (foto: Valentina Tallqvist). Vägen pryddes av  gråa pelare ingraverade med en Davidsstjärna. Pelarnas pryddes även av svart nubbar vilket skapade en speciell stämning. Besöket gjorde ett stort intryck på mig och de andra verkade även berörda. Mike (min rektor) höll en kort minnesstund och till sist höll vi en tyst minut.

Det råder nog en gladare stämning i bussen. Folk skrattar, spelar kort och lyssnar på musik och har helt enkelt trevligt. Vi har även tittat på filmer i bussen angående Förintelsen. Vi åt lunch i Lettland. Maten var otroligt billig, jag fick en rejäl lunch för bara några euron.

Imorgon lämnar vi Marijampole för att besöka förintelselägret Treblinka.

Gymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

RSSGymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

Skolan med traditioner bloggar om verkligheten i dag

  • VEM BLOGGAR HÄR?

    Matias Rosström, 18, elevkårens ordförande, går andra året i gymnasiet. Spelar trummor i ett eget partyband, gillar tennis och badminton. Vanessa Westerlund, 17, går andra året i gymnasiet, rider och läser upp till tio bloggar per dag. Rektor Mikael Nyholm, 44, spelar fotboll och bloggar om frågor ur rektorsperspektiv.
  • maj 2011
    M T O T F L S
    « apr   jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Etiketter

  • Kategorier