Jämnat med marken

Publicerad: 07/05 20:07

I torsdags besökte vi förintelselägret Treblinka i östra Polen. Omkring 870 000 gick döden till mötes där. Nazisterna jämnade lägret med marken för att förstöra alla bevis för massmord.

(foto: Valentina Tallqvist)

Järnvägsspåren in till Treblinka.

(foto: Valentina Tallqvist)

Det var otroligt fint väder. Fåglarna kvittrade i bakgrunden samtidigt som vi bevittnade platsen där det begåtts ohyggliga brott mot mänskligheten. (foto: Valentina Tallqvist)

Det var rest stenar som representerade de länder som judarna i Treblinka hade kommit ifrån. Polen, Frankrike, Jugoslavien, Tjeckoslovakien och Belgien m.m.

Som sagt, ingenting av lägret finns kvar, men vid den platsen där gaskamrarna låg har det rests ett minnesmonument. (foto: Valentina Tallqvist)

Stenmonumentet i mitten av hela minnesmonumentet. Det var stort och mäktigt. (foto: Valentina Tallqvist)

Aldrig mera. Minnesstenen fanns invid det stora stenmonumentet.

Kring den stora och mäktiga minnesstenen fanns det en massa små stenar med namna på de människor som gått sitt öde till mötes i Treblinka. De små stenarna fanns i massor. Jag gick från sten till sten och läste de avlidnas namn och det kändes bara hemskt. (foto: Valentina Tallqvist)

Det svarta på bilden representerar massgravarna. Massgravarna öppnades 1943 med grävskopor och liken kremerades. (foto: Valentina Tallqvist)

En grupp kanadensiska judar var också där samtidigt som oss. För deras säkerhets skull patrullerade polisbilar kring lägret.

Gymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

RSSGymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

Skolan med traditioner bloggar om verkligheten i dag

  • VEM BLOGGAR HÄR?

    Matias Rosström, 18, elevkårens ordförande, går andra året i gymnasiet. Spelar trummor i ett eget partyband, gillar tennis och badminton. Vanessa Westerlund, 17, går andra året i gymnasiet, rider och läser upp till tio bloggar per dag. Rektor Mikael Nyholm, 44, spelar fotboll och bloggar om frågor ur rektorsperspektiv.
  • maj 2011
    M T O T F L S
    « apr   jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Etiketter

  • Kategorier