Avrundning av läsåret 2012-2013

Publicerad: 17/05 15:12

Så var vi här igen, slutet av period fem och sommaren helt runt hörnet. Före det är det ändå dags för en sista provvecka med många svåra prov. Nu är sista chansen för i år att visa vad man går för, kämpa!

Jag tänkte lite reflektera över det gångna läsåret och lyfta fram de viktigaste händelserna i norsen.

En stor förändring i år har varit den nya frånvaroregeln. Det har varit roligt att följa med hur den har fungerat, eftersom den inte har fungerat över huvudtaget. Regeln i sin korthet lyder: ”studeranden skall närvara på alla lektioner om man inte har giltig orsak att vara frånvarande”. Regeln kan låta bra och lätt att följa, men i vår skola har det inte gått riktigt som i Strömsö… Största problemet är att alla lärare har olika uppfattning om vad en giltig frånvaro är, och hur många gånger man får vara frånvarande. Det gör det måttligt svårt att veta vad läget med olika kurser är. Som tur varnar nog de flesta lärarna då man börjar leva farligt nära att bli utslängd ur en kurs, men tyvärr gör inte alla det.

Själv blev jag nyligen utslängd ur en kurs, utan någon förvarning, pga. två frånvarolektioner då jag varit i bilskolan. Under tiden finns det vissa som får vara hur mycket frånvarande som helst om de har haft turen att råka ha samma intresse som någon lärare och t.ex. jobbar med något som läraren tycker är bra eller roligt. Inte helt ”oppikirjan mukaista” om man frågar mig… Men igen, detta gäller ju bara en minoritet av lärarkåren.

Såklart har det också hänt massor roliga saker under det gångna året vid sidan av studierna. Eftersom jag studerar andra året, hade jag chansen att delta i de gamlas dans. Att delta i den var utan tvekan det bästa beslutet jag fattat hittils under min gymnasietid. Det var verkligen roligt, och jag rekommenderar alla blivande tvåor att delta i den.

Vi har också haft många gästföreläsare under årets gång, vissa roligare, vissa mer seriösa. Min personliga favorit var då Ted och Kaj (www.pleppotoy.fi) kom till norsen för att underhålla oss i en timme. De lyckades bra och de flesta tycktes tycka att det var roligt, vilket också var meningen. Mera sånt i framtiden också! Det ger små guldkander i den annars gråa skolvardagen…

31.5 är det ännu dags för elevkårens ”crazy race” varefter ett hoppeligen varmt och avkopplande sommarlov inleds. Nu gäller det bara att pressa ur det sista inför provveckan och visa vad man går för. Lycka till med det!

Tack för mig

-F

Gymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

RSSGymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

Skolan med traditioner bloggar om verkligheten i dag

 • VEM BLOGGAR HÄR?

  Matias Rosström, 18, elevkårens ordförande, går andra året i gymnasiet. Spelar trummor i ett eget partyband, gillar tennis och badminton. Vanessa Westerlund, 17, går andra året i gymnasiet, rider och läser upp till tio bloggar per dag. Rektor Mikael Nyholm, 44, spelar fotboll och bloggar om frågor ur rektorsperspektiv.
 • maj 2013
  M T O T F L S
  « jan    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier