Strapatser och äventyr

Publicerad: 26/09 14:49

Under veckoslutet har jag och ca 20 andra Norsen elever strosat omkring i skogen. BI 22, fältkurs i ekologi, är en frivillig kurs som vi deltog i på Lammi biologiska station.

En alldeles gräslig uppstoppad bäver med orangefärgade tänder. Enligt vår lärare Chrisu har bävern varit med om både ett och annat.

På fredagen bänkade vi oss i minibussen som tog oss till  Lammi biologiska station i södra Tavastland efter en två timmars färd.

På lördagen gick vi på svampjakt. Med skolans GPS:ar i handen begav vi oss ut i skogarna för att leta efter svamp. Vi hittade mycket svamp av alla de slag man kan tänka sig. Karl Johan, trattkantareller, soppar och champinjoner. Fastän det plockades en hel del giftiga svampar (av misstag) så hände ingenting värre i svampskogen, förutom att en flicka blev stucken av en geting.

Resultatet av svampplockningsäventyret var en utsökt svampsoppa som vår biologilärare Chrisu tillredde. Vi fick så god mat på Lammi biologiska station att jag allvarligt började fundera på en karriär som biolog på stationen.

Vi klättrade upp på en ås som fanns bredvid svampskogen. Utsikten var otroligt fin.

I svampskogen fanns en liten vattensamling som faktiskt råkade vara Södra Finlands största källa. Vattnet var så rent att man kunde dricka direkt ur källan. Vattnet var klarare än det vatten vi får från kranen. Det var otroligt gott också.

Den största källan i södra Finland (Kellolan lähde)

Sista dagen på vår lilla exkursion besökte vi en myr. Det har varit en sjö som nu har växt igen. Vi gick i princip på ett väldigt tjockt lager av mossa. Under mossan finns vatten. Sjunker man igenom mossan så är det ganska sannolikt att man drunknar. Det var inte sist och slutligen så farligt att promenera på myren. Där befann vi oss med bakdelarna i vädret och plockade tranbär vilket fanns i rysliga mängder.

Skolan? Ja, den var nog helt bortglömd under hela resan. När man traskar omkring i vacker natur och får andas frisk luft så hinner man helt enkelt inte tänka på skrivningar, provveckor och läxläsning.

Tranbärsplockande. Myren var som en trampolin. Man kunde hoppa den och myren gav efter .

Gymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

RSSGymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

Skolan med traditioner bloggar om verkligheten i dag

  • VEM BLOGGAR HÄR?

    Matias Rosström, 18, elevkårens ordförande, går andra året i gymnasiet. Spelar trummor i ett eget partyband, gillar tennis och badminton. Vanessa Westerlund, 17, går andra året i gymnasiet, rider och läser upp till tio bloggar per dag. Rektor Mikael Nyholm, 44, spelar fotboll och bloggar om frågor ur rektorsperspektiv.
  • september 2011
    M T O T F L S
    « aug   okt »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
  • Etiketter

  • Kategorier