Frånvarande elever ger merarbete

Publicerad: 02/05 12:55

Det var många elever borta idag under morgonlektionen – 1/3 av hela gruppen! De duktiga eleverna var givetvis på plats – medan de som verkligen skulle behöva undervisningen för att inte missa i provet var frånvarande. Typiskt!  Grr!

Hur skall man som lärare förhålla sig till frånvaro? Skall man gå vidare i kursen eller skall man repetera så att också de som valt att stanna hemma på måndag morgon hänger med i fortsättningen? Orättvist är det för de 2/3 som var på plats och jobbade duktigt, men ifall man inte ser till att alla hänger med så kommer eleverna en gång till på kursen då de blivit underkända. Suck!

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Mia: 04 maj, 2011

  Som lärare bör du väl förhålla dig proffsigt till frånvaro, d v s gå framåt och ifall någon blir underkänd så lär han/hon sig att i framtiden vara närvarande! Och jo, jag har själv barn! och uppskattar därför ordning och reda inom skolvärlden!

  Vad menas med ”missa i provet”? Bli underkänd eller? Sämre vitsord borde ju inte utgöra något som helst problem här som följd av frånvaro!


 2. Kommentar #2 - Chrisu Ruth: 05 maj, 2011

  Med 15 års lärarerfarenhet i bagaget kan jag konstatera att eleverna nog inte lär sig att vara närvarande. Tyvärr.

  Att ”missa i provet” betyder att de inte kommer att klara de avsnitten vi behandlat, vilket sannolikt blir ett underkänt kursvitsord, som brukar bli lika underkänt i omtentamen vilket slutligen leder till att personerna i fråga kommer att återvända till samma kurs en gång till. Detta leder till att de redan stora undervisningsgrupperna bli ännu större.

  Därför har jag med åren blivit realist: Att repetera då många har varit frånvarande lönar sig. Om man sedan borde göra något åt det faktum att många elever tycker att gratis undervisning inte är värt något, utan att man kan utebli om man så önskar, är politikernas sak att bestämma om. Borde man införa en straffavgift för oanvänd lektionstid – typ den som hälsovårdssektorn har – för dem som ”lintsar” och på så sätt slösar skattebetalarnas pengar?


RSS feed for comments on this post.

Gymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

RSSGymnasiet Svenska normallyceum, Helsingfors

Skolan med traditioner bloggar om verkligheten i dag

 • VEM BLOGGAR HÄR?

  Matias Rosström, 18, elevkårens ordförande, går andra året i gymnasiet. Spelar trummor i ett eget partyband, gillar tennis och badminton. Vanessa Westerlund, 17, går andra året i gymnasiet, rider och läser upp till tio bloggar per dag. Rektor Mikael Nyholm, 44, spelar fotboll och bloggar om frågor ur rektorsperspektiv.
 • maj 2011
  M T O T F L S
  « apr   jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Etiketter

 • Kategorier